PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

S nedávným útokem gruzínské krajní pravice na Tbilisi Pride je spojená celá řada kontroverzí nevyjímaje osoby samotného premiéra Garibašviliho, který jej měl svými homofobními veřejnými projevy vyvolat. Za snad největší tragédií lze ale považovat úmrtí napadeného gruzínského novináře a kameramana Alexandra Laškaravy, jehož příčina zůstává dosud neznámá, ač se spekuluje o možné sebevraždě.


Události posledních dnů jsou ale čím dál víc podivnější a vše nasvědčuje snahám gruzínské vlády vyhnout se přímé odpovědnosti za celou tuto nešťastnou událost a zdiskreditovat osobu oběti. Všemu totiž nasvědčuje nedávné zatčení blíže nespecifikované osoby, která měla zesnulému žurnalistovi a jeho společníkům den před jeho smrtí propad heroin. Informoval o tom britský LGBTQI+ deník Pinknews.

V pozadí ale může být i něco úplně jiného, neboť Laškarova rodina tvrdí, že jim gruzínská justice ihned poté, co zemřel, nekompromisně zabavila jejich tělo, aniž by jim objasnila důvody, mezi něž by mohlo patřit například podezření z vraždy.

Gruzínská opozice, občanští aktivisté i kameramanovi nejbližší mají vážné podezření, že namísto řádného vyšetření celé této nešťastné události je snaha tamních úřadů zdiskreditovat jeho osobu s poukázáním na to, že byl pod vlivem drog. Navíc by se tím mohly vyhnout i přímé odpovědnosti za jeho smrt. Takového názoru je například i vedení Tbilisi Pride.

Jan Fiala

Georgia police accused of cover-up after drugs arrest (pinknews.co.uk)

Gruzínský kameraman, kterého na demonstraci napadli odpůrci LGBT, zemřel (aktualne.cz)

FaLang translation system by Faboba