PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Minnesotský demokratický guvernér Tim Walz ve čtvrtek 15. července podepsal vládní nařízení zakazující „diskreditující a barbarské praktiky“ takzvané konverzní terapie praktikované v tomto americkém státě, jejichž cílem je takzvaná snaha o změnu menšinové sexuální orientace nebo genderové identity na většinově konformní. K tomuto kroku se odhodlal navzdory odporu z řad Republikánů ovládajících tamní Senát.

Podle informací WCCO-TV byl návrh zákazu konverzní terapie přijatý v dolní komoře minnesotského parlamentu, kde mají většinu Demokraté, už v roce 2019, ale pak následně jej zamítl Senát, v němž má většinu Republikánská strana. Díky Walzovu jednostrannému kroku by se ale mohlo podařit negativní stanovisko republikánských senátorů zvrátit a pseudovědecké praktiky usilující o „léčbu“ neheterosexuality nebo transgender zapovědět.

Ve 20 státech USA platí zákaz konverzní terapie dětí a mládeže a v dalších čtyřech jsou zakázány „ponižující praktiky“. Informovala o tom organizace Family Equality. V Minnesotě se některá města rozhodla tuto pseudovědu zapovědět pomocí vyhlášek. Jedná se například o Minneapolis, Duluth a hlavní město St. Paul.

Hnutí ex-gay, nebo podvod?

Přestože v USA existuje i takzvané Hnutí ex-gay sdružující údajné bývalé členy LGBTIQ+, Americká lékařská asociace, Americká akademie pediatrů a Americká psychologická asociace se od veškerých praktik vedoucích ke změně odlišné milostné orientace veřejně distancují, ba dokonce je označují i za nebezpečné a nepodložené žádnými vědeckými fakty, ani empirickými výzkumy.

Údajně bývalí gayové, lesby, bisexuálové a trans lidé byli podle dostupných informací častokrát přistiženi při chování neodpovídajícím jim „nově získané“ většinové identitě. Případy násilné internace LGBTIQ+ dětí a mladistvých v převýchovných táborech nejsou v USA, zejména v jižanských státech, ničím neobvyklým.

Podle průzkumu Project Trevor 2020 podstoupilo konverzní terapii 10 % ze 40 001 LGBTIQ+ mladistvých, z nichž více než tři čtvrtiny (78 %) uvedly, že jim bylo méně než 18 let. O nátlaku „konzervativních“ rodičů odmítajících přijmout odlišnou milostnou orientaci nebo genderovou identitu svého dítěte bylo natočeno několik filmů, z nichž nejnovější je například Vymazaný kluk, v němž si hlavní roli ortodoxní matky, jenž pak následně prozřela, zahrála Nicole Kidmanová.

Jan Fiala

Minnesota to ban conversion therapy by executive order (pinknews.co.uk)
Ex-Ex-Gay Pride (newsweek.com)

FaLang translation system by Faboba