PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Ani Thajsko nezůstává, pokud jde o manželství pro všechny, pozadu. Aktivistky a aktivisté za práva tamní LGBT+ komunity získali jedinečnou příležitost mluvit s thajskými politiky o problémech, které způsobuje gay a lesbickým párům absence možnosti uzavřít sňatek. Informoval o tom magazín Chiangraitimes.com.

Air Max 270 Men

Thajská LGBT+ organizace uspořádala tiskovou konferenci na půdě tamního parlamentu a rozeslala jednotlivým výborům a komisím žádost o zřízení zvláštního panelu týkajícího se otázky zpřístupnění manželství všem párům bez ohledu na pohlaví. Během celé akce si thajští gayové a thajské lesby veřejně vyznávali lásku, a to přímo na parlamentní půdě.

Usilují pouze o jediné, a to novelizaci občanského a obchodního práva, která by změnila dosavadní definici manželství z trvalého svazku muže a ženy na trvalý svazek dvou osob bez ohledu na pohlaví, jak je tomu už v téměř 30 zemích světa. Svůj požadavek opírají o ústavou garantované právo na rovné zacházení. „Všichni si jsme před zákonem rovni,“ uvádějí.

Zčásti za pravdu jim dala i předsedkyně parlamentního výboru Mukda Pongsombatová, která slíbila, že se touto záležitostí hodlá zabývat. „Zřejmě nás čeká nová legislativní éra,“ nechala se slyšet. Pohlavní styk mezi osobami stejného pohlaví je v Thajsku legální od roku 1956. Gay a lesbické páry ale momentálně nemají žádný právní status, ať už ve formě registrovaného partnerství nebo manželství. Navzdory tomu je LGBT+ menšina v Thajsku společensky akceptovaná, zejména ve velkých městech.

Jan Fiala

https://www.chiangraitimes.com/thailand-national-news/news-asia-thailand/lgbt-rights-group-petitions-parliament-on-gay-marriage-rights/?fbclid=IwAR1cgUqnrwDBrrH8FZ7bBUaQTmweIyHpskmou5v4otg1HA-_98sxOJK5iNQ

https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1454834/same-sex-marriage-a-must-for-nation-famed-for-tolerance

FaLang translation system by Faboba