PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Zatímco jsme u nás slavili Den obnovy samostatného českého státu a příchod nového roku 2019, u našich jižních sousedů se kromě pití šampaňského házela také kytice, pekly koláče a zvonily svatební zvony.

nike headquarters Sneakers

První rakouský stejnopohlavní pár se totiž rozhodl využít práva, které mu počínaje 1. lednem 2019 dává nález rakouského ústavního soudu, podle něhož je neústavní, aby byla párům stejného pohlaví odepřená možnost vstupovat do manželství.

Lesbický pár Nicole Koapuniková a Daniela Paierová si svoj svatbu uspořádal o úterní půlnoci, těsně po nabytí účinnosti soudního nálezu, ve Veldenu, v rakouské spolkové zemi Korutany. Pro obě ženy to byl symbol vyvrcholení jejich čtyřletého boje za práva gay a lesbických párů.

Svatba, nebo registrace? Každý si může vybrat

Rakousko nejprve umožnilo od roku 2010 gayům a lesbám uzavírat registrované partnerství, které jim ale dávalo pouze určitá práva a povinnosti vyplývající z manželství. Evropský soud pro lidská práva v roce 2013, v případu X a ostatní proti Rakousku nejprve rozhodl ve prospěch novely zákona o registrovaném partnerství, která by gayům a lesbám umožnila přisvojení si dítěte partnera. V lednu 2015 podpořil rakouský ústavní soud právo stejnopohlavních párů na společnou adopci děti.

V prosinci 2017 rozhodl rakouský ústavní soud, že je neústavní nadále znemožňovat heterosexuálním párům vstup do registrovaného partnerství a gay a lesbickým párům vstup do manželství. Český návrh poslance Nachera (ANO), který chce mít dva právně stejné instituty s různými názvy pro různé skupiny obyvatesltva dle pohlaví, by tedy v rakouském právním prostředí neobstál.

Rakouská vláda složená z lidovců a svobodných řekla, že s manželstvím pravšechny (Ehe für Alle) sice nesouhlasí, ale že nález ústavního soudu respektuje. V Rakousku se od teď všechny páry bez ohledu na pohlaví mohou svobodně rozhodovat, zda svůj svazek stvrdí svatbou, či registrací podobně, jako to má například Francie.

Jan Fiala

https://www.yahoo.com/news/austrian-women-celebrate-countrys-first-same-sex-marriage-110647464.html
https://www.ggg.at/2019/01/01/velden-erstes-gleichgeschlechtliches-ehepaar-heiratet-kurz-nach-mitternacht/https://www.vfgh.gv.at/medien/Ehe_fuer_gleichgeschlechtliche_Paare.en.php
https://web.archive.org/web/20180125120112/http://www.loc.gov/law/foreign-news/article/austria-same-sex-couples-allowed-to-get-married-starting-january-2019/

FaLang translation system by Faboba