PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Thajsko by se mohlo v nejbližší době stát první asijskou zemí, která umožní gayům a lesbám uzavřít registrované partnerství.

Podle místních médií oznámila thajská vláda, že by k legalizaci registrovaného partnerství pro gay a lesbické páry mělo dojít koncem roku 2018. Veřejná slyšení k návrhu příslušného zákona proběhnou mezi 12. – 16. listopadem a vládní kabinet by o něm měl jednat koncem tohoto měsíce. Bude-li přijat, získají LGBT+ Thajci a Thajky právo na registrované partnerství koncem tohoto roku. Informoval o tom Bangkok Post.

Homosexualita není v Thajsku trestná od roku 1956. Ve srovnání s ostatními jihovýchodoasijskými zeměmi je Thajsko velmi otevřené a liberální nejen ve vztahu k LGBT+ menšině, nýbrž i uprchlíkům z KLDR, jimž umožňuje legálně vycestovat do Jižní Koreje.

Nejistý osud manželství pro všechny na Tchajwanu

Legalizace manželství pro všechny na Tchajwanu, který má potenciál stát se první asijskou zemí umožňující gayům a lesbám se brát, je momentálně nejistá
V loňském roce rozhodl tchajwanský ústavní soud, že gayové a lesby mají právo na uzavření manželství, které jim bude automaticky přiznáno v květnu příštího roku, nepřijme-li tamní parlament příslušnou právní úpravu dřív.

24. listopadu proběhne na Tchajwanu referendum, v němž budou místní občané hlasovat o pěti návrzích zákona týkajících se LGBT+ menšiny, včetně jejího práva na manželství. Jeho konání se setkalo s řadou kritiky ze strany LGBT+ aktivistů, kteří se obávají, že by mohlo vést k segregaci, kdy gayové a lesby sice budou mít stejná práva a povinnosti, ale nebudou moct využívat titulu „manželství“.

Konání referenda o manželství na Tchajwanu iniciovalo několik anti-LGBT skupin, který se podařilo nasbírat sto tisíc podpisů pod petici proti legalizaci gay a lesbických sňatků. Jejich cílem je dosažení striktní zákonné definice manželství jako svazku muže a ženy. Svou kampaň odůvodňují ochranou tradiční rodiny.

V jiných asijských zemích mohou gayové a lesby stvrdit své soužití pouze v některých městech. Například v Japonsku osm měst, včetně Fukuoky a Osaky, umožňuje gayům a lesbám certifikovat své partnerství.

Jan Fiala


https://www.pinknews.co.uk/2018/11/06/thailand-same-sex-civil-unions-2018/

FaLang translation system by Faboba