PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Další země bývalého Východního bloku plánuje ústavně zakázat homosexuální sňatky. Rumunsko, které se tomuto konzervativnímu opatření léta bránilo, o tom rozhodne v referendu, které proběhne 6. – 7. října.

Air Jordan 1 Retro High OG White Powder Blue 555088-117 – Buy Best Price Adidas&Nike Sport Sneakers

Předseda sociálních demokratů Liviu Dragnea prosazuje ústavní referendum po předložení petice s třemi miliony podpisů, která požaduje změnu rumunské ústavy definující manželství jako svazek muže a ženy. Jedná se o stejný požadavek, který vznesla česká Aliance pro rodinu, které se podařilo sehnat už 50 tisíc podpisů za přijetí podobné právní úpravy i u nás. Na to ale potřebuje ústavní většinu, tedy 3/5 všech poslanců a 3/5 všech přítomných senátorů.

Dragnea oznámil, že Rumunsko je konzervativní pravoslavnou zemí, a že vláda souhlasí se změnou, která bude chránit tradiční pojetí manželství. V pozadí iniciativy stojí Koalice za rodinu, což je skupina 30 nevládních organizací brojících proti LGBT+ lidským právům, a prosazujících výlučnost tradiční rodiny.

K tomu, aby mohlo být v Rumunsku vypsáno celostátní referendum, je zapotřebí buďto souhlasu prezidenta, vlády, čtvrtiny zákonodárců, anebo petice s minimálním počtem podpisů 500 tisíc. U nás se pro zákon o obecném referendu, který by mohl teoreticky také vyvolat hlasování o manželství a rodině, z dílny SPD Tomia Okamury nenašla dostatečná politická podpora. Jeho cílem ale bylo spíše dosáhnout referenda o czexitu, či o vystoupení z NATO.

Jan Fiala

https://www.pinknews.co.uk/2018/09/19/romania-sets-vote-on-gay-marriage-ban/

 

FaLang translation system by Faboba