PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

9. května přijal řecký parlament v poměru hlasů 161:103 zákon, který povolí gay a lesbickým párům žijícím v registrovaném partnerství pěstounskou péči (poznámka redakce: v České republice je i pěstounská péče umožněna pouze jednotlivcům nebo manželským párům). Ačkoliv se jedná o průlomové rozhodnutí, tak klasické osvojení dětí je zatím povoleno pouze pro heterosexuální páry a jednotlivce žijící v registrovaném partnerství. Výsledek hlasování uvítal řecký premiér Alexis Tsipras.

Air Force 1 Sage Low

Novou legislativu dlouhodobě podporovala vládnoucí Syriza navzdory opozici některých koaličních stran, zejména pravicové Nezávislí Řekové.

„Pěstounství na rozdíl od osvojení pamatuje na možnost vrácení dětí jejich  biologickým rodičům, kteří mají také během tohoto stavu právo být v kontaktu se svými dětmi,“ informoval Tsipras o rozdílech mezi pěstounstvím a adopcí.

Posléze dodal, že pěstounství je nutné na rozdíl od adopce chápat jako jistou formu altruismu a solidarity ze strany těch, kteří se pro něj dobrovolně rozhodnou.

Řecko dlouhodobě zaostává za ostatními členy EU, pokud jde o LGBT+ lidská práva, ale v posledních třech letech prošlo několika revolučními změnami. Od prosince 2015 smějí gay a lesbické páry uzavřít registrované partnerství, které bylo předtím přístupné pouze heterosexuálním párům. Velmi tomu napomohlo rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v kauze Valiantos a další proti Řecku.

V roce 1982 byly v Řecku legalizovány občanské sňatky, v nichž nebyla zmíněná nutnost rozdílného pohlaví snoubenců. Gay a lesbické páry se na základě této díry v zákoně dlouhodobě snažily přesvědčit místní starosty, aby jim umožnili uzavřít manželství. V roce 2006 jim vyhověl ostrov Tilos. Uzavřené sňatky byly následně anulovány a dotčené páry se po vyčerpání všech opravných prostředků, které jim řecký právní řád nabízí, obrátily na Evropský soud pro lidská práva. Kromě výše uvedeného případu se řecký nejvyšší soud momentálně zabývá jinou kauzou. Jeho rozhodnutí by mohlo přispět legalizaci manželství gay a lesbických párů. Dosud jediným evropským státem, kde se legalizovaly gay a lesbické sňatky soudní cestou, je Rakousko.

Jan Fiala (PROUD)

https://www.pinknews.co.uk/2018/05/10/greece-allows-gay-couples-to-foster-children-in-landmark-move/

FaLang translation system by Faboba