PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Nový zimbabwský prezident Emmerson Mnangawa se odmítl distancovat od dosavadní anti-LGBT politiky svého předchůdce Roberta Mugabeho. Ten byl znám jako jeden z nejhomofobnějších světových vůdců, za jehož režimu docházelo k politickým čistkám, systematickému porušování veškerých lidských práv a i mučení politických vězňů.

Nike Air Force 1 Shadow Beige White Orange CU3012-164 – Buy Best Price Adidas&Nike Sport Sneakers

Mugabe se několikrát za sebou nechal slyšet, že homosexualita je ohavnost, a že Zimbabwe nikdy nebude akceptovat lidská práva LGBT+ skupin. Dekriminalizaci homosexuálních styků, k níž je většina afrických zemí politicky tlačená, rázně odmítl. 

Kritici Mugabeho režimu zastávají názor, že se homofobní politikou snažil odlákat pozornost od reálných problémů, jimž země čelí a čelila. Vyhnání bílých farmářů ze země a pozemkové reformy dostaly zimbabwskou ekonomiku do inflační spirály, které vedla k nahrazení místní měny americkým dolarem. Inflace byla tak vysoká, že bankovky s nominální hodnotou 1 000 000 nebyly žádnou zvláštností.

Mugabeho pád a nástup nového prezidenta mnoho místních lidí vnímalo jako naději na modernizaci a zlepšení úrovně lidských práv. Pokud ale jde o LGBT problematiku, je nový prezident Mnangagwa liknavý.

Lidé, kteří chtějí na tomto poli něco měnit, nechť tak činí. Já to ale nepovažuji za svojí povinnost,“ odpověděl Mnangagwa novinářům.

Na otázku, zda zruší ústavní zákaz gay a lesbických svazků, odpověděl, že pokud to ústava zakazuje, je povinen to respektovat.

Mnangagwa, známý také pod přezdívkou „krokodýl“, je sice k otázce LGBT+ lidských práv opatrný, ale na rozdíl od svého předchůdce by se od něj dalo čekat, že nebude vést aktivní anti-LGBT politiku. Dříve byl jedním z Mugabeho klíčových důstojníků, který se později v roce 2014 vypracoval až na prvního viceprezidenta.

Už tehdy jasně odmítl, že by Zimbabwe přehodnotila své stanovisko, které v roce 2008 vyjádřila na půdě OSN, když podepsala anti-rezoluci proti Deklaraci o ochraně LGBT+ lidských práv.

Mnangagwa také připomněl, že občané Zimbabwe jasně odmítají jakékoli snahy o zavedení nových práv, ktera jsou v rozporu s jejich hodnotami, tradicemi a náboženským přesvědčením.

Homosexuální styk je v Zimbabwe trestný podle britských koloniálních zákonů z období Jižní Rhodesie.

„Přestože se nový prezident nevyslovil přímo na podporu LGBT+ lidských práv, vidím zde určitou kapku naděje na, byť dlouho trvající, zlepšování situace. Nicméně pokud jde o dekriminalizaci homosexuálních aktů, tak na tu si budeme muset počkat ještě hodně dlouho. Rozvojové země s nízkou úrovní vzdělání, ekonomickými problémy a hladomorem jsou více náchylné k tomu, aby se v nich šířily předsudky vůči různým minoritním skupinám. Zlo plodí vždy jenom další zlo.

Jan Fiala (PROUD)

http://www.pinknews.co.uk/2018/01/25/zimbabwes-new-president-its-not-my-duty-to-press-for-change-on-lgbt-issues/

FaLang translation system by Faboba