PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Latinskoameričtí LGBT + aktivisté mají důvod slavit! Meziamerický soud pro lidská práva podpořil právo gay a lesbických párů na uzavření sňatku. Nově by tak ve světě mohlo přibýt 16 zemí, které gayům a lesbám přiznaly právo na uzavření manželství se všemi právy a povinnostmi, které z něj vyplývají.

Kopačky na fotbal

Soud rozhodoval o petici, kterou mu před 2 lety zaslal kostarický prezident Luis Guillermo Solis. Jejím předmětem bylo přezkoumání kompatibility zákonné definice manželství jako svazku muže a ženy s Americkou úmluvou o lidských právech.

Rozhodnutí se týká následujících zemí Latinské Ameriky: Barbados, Bolívie, Dominikánská republika, Ekvádor, Guatemala, Haiti, Honduras, Chile, Kostarika, Mexiko, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Salvador a Surinam.

Jeho cílem je plná rovnosti práv a povinností homosexuálních i heterosexuálních párů a rodin jimi tvořených před zákonem.

Jedná se historický den v dějinách našeho národa. Slavíme vyvrcholení našeho dlouhodobého úsilí o rovnost v manželství,“ řekl kostarický politik Edgardo Araya.

Čtyři jihoamerické země už manželství pro všechny mají


Argentina, Brazílie, Kolumbie a Urugay už rovné sňatky legalizovaly.

Manželství gayů a leseb je legální dále také v některých částech Mexika. V Ekvádoru a Chile smějí gay a lesbické páry uzavřít registrované partnerství. Kostarika uznává neregistrované soužití gayů a leseb.

Venezuela, která právo na sňatek gay a lesbickým párům nepřiznává, není signatářem Americké úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, a tudíž se na ní rozhodnutí nevztahuje. Ve Venezuele je legální registrované partnerství pouze na komunální úrovni - v Meridě.

První zemí amerického kontinentu, která legalizovala sňatky pro gaye a lesby byla v roce 2005 Kanada. V červnu 2015 přiznal americký Nejvyšší soud gay a lesbickým párům ústavní právo na sňatek ve všech 50 státech.

Ani Evropa nezůstává pozadu

Přestože se Evropský soud pro lidská práva ve dvou soudních sporech prohlásil za nepříslušný zasahovat do rodinného práva smluvních zemí Rady Evropy, k určitému posunu dochází i na evropském kontinentu.

Generální advokát Soudního dvora EU totiž ve čtvrtek vydal doporučení, aby všechny členské země uznávaly manželství gayů a leseb uzavřené v zahraničí. Důvodem má být respekt k volnému pohybu osob.

Sňatky gayů a leseb jsou momentálně legální ve 14 zemích EU: Nizozemsko, Belgie, Španělsko, Švédsko, Portugalsko, Dánsko, Francie, Velká Británie (vyjma Severního Irska), Irsko, Lucembursko, Finsko, Malta, Německo a Rakousko (od ledna 2019)

Jan Fiala (PROUD, Charlie)

Zdroje:
https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/gay-marriage-eu-same-sex-marriage-european-court-of-justice-ecj-definition-evolved-advocate-general-a8153096.html
http://www.pinknews.co.uk/2018/01/10/an-incredible-court-ruling-just-ordered-16-countries-to-make-same-sex-marriage-legal/
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-42633891
http://www.ticotimes.net/2018/01/10/costa-rica-reacts-inter-american-court-ruling-on-same-sex-marriage

FaLang translation system by Faboba