PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Gay imám Nur Warsame, původem ze Somálska, se chystá v Melbourne otevřít LGBT+ friendly mešitu pro všechny muslimy a muslimky bez ohledu na jejich sexuální orientaci nebo genderovou identitu.

Supreme

Má se jednat o vstřícné gesto vůči LGBT+ lidem, kteří jsou odmítáni ze strany své rodiny a okolí, ale zároveň nezanevřeli na svou víru, a chtějí zůstat ve spojení s Alláhem.

Mešita nebude pouze místem modlitebním, nýbrž i azylovým. LGBT+ muslimové a muslimky v ní budou moci najít útočiště v případě, že je vlastní rodina po coming outu zavrhne, nebo dokonce v krajních případech i pronásleduje.

Podle průzkumů většina australských muslimů neakceptuje LGBT+ komunitu.

Warsame je jedním z otevřeně homosexuálních imámů, kteří se snaží o liberalizaci a reformu islámu. Na otázky ohledně svého coming outu odpověděl tak, že je v islámu velmi obtížné najít soulad mezi spiritualitou a sexualitou.

Musíte chránit dobré jméno své rodiny a komunity, z níž pocházíte. Důvod, proč je coming out v muslimském světě náročný, je ten že jeho následky můžou být velmi drastické. V případě převahy konzervativní interpretace islámu vám může za přihlášení se k homosexualitě dokonce hrozit i smrt,“ vysvětluje Warsame.

„Homosexualita je ve většině částí muslimského světa trestným činem, v některých zemích za ní lze uložit i trest smrti (Saúdská Arábie, Írán). Určité snahy o liberalizaci v tomto směru jsou patrné v Libanonu a v Turecku. Turecko se však za Erdoganovy vlády vydává spíše opačným směrem.“ (Jan Fiala)

Jan Fiala (PROUD, Charlie)

Zdroj: http://www.pinknews.co.uk/2018/01/09/gay-imam-announces-plans-to-open-lgbtq-friendly-mosque/

FaLang translation system by Faboba