PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Od ledna je v Austrálii účinný federální zákon, který umožňuje gay a lesbickým párům uzavřít manželství.

Prvním párem, který jej využil, byli dva atleti Craig Burns a Luke Sullivan. Nejedná se sice o úplně první sňatek, protože už v prosinci využil nového federálního zákona lesbický pár Lauren Priceová a Amy Lakerová, ale na základě výjimky v zákoně (ohrožení života jednoho ze snoubenců). Burns a Sullivan uzavřeli sňatek za běžných okolností, tedy dnem účinnosti nové definice manželství ve federálním zákoně.

Craig si vzal svého partnera, s nímž žil tři roky v trvalém vztahu, za přítomnosti svých přátel a rodiny. Sňateční obřad však volili intimní, bez přítomnosti médií.

Federální zákon, který umožňuje gay a lesbickým párům uzavřít manželství, přijal australský svazový parlament v prosinci loňského roku. Reagoval tak na výsledky nezávazného průzkumu, v němž se 61,6 % Australanů a Australanek vyslovilo pro stejnopohlavní manželství.

Ve všech státech a teritoriích našlo zpřístupnění manželství gay a lesbickým párům většinovou podporu. Nejmenší podpora byla v Novém Jižním Walesu (57,8 %), nejvyšší v Teritoriu hlavního města Austrálie (74 %). Příčinu nízké podpory v Novém Jižním Walesu přičítá australský premiér Malcolm Turnbull muslimské komunitě v západním Sydney. Australští muslimové toto nařčení odmítají.

„Oběma novomanželům přeji hodně štěstí v novém vztahu a třeba v budoucnosti i nějaké to malé. Doufám, že jim láska vydrží.“

Jan Fiala (PROUD, Charlie)

Zdroj: http://www.pinknews.co.uk/2018/01/08/this-australian-gay-couple-married-just-minutes-after-same-sex-marriage-became-legal/

FaLang translation system by Faboba