PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Rakouské lesby a gayové mají důvod k oslavám. Ačkoli to s říjnovými výsledky voleb nevypadalo zrovna příznivě, neboť se po nich rýsuje vládní koalice FPÖ-ÖVP, která by nějakému rozšiřování LGBT práv nebyla zrovna moc nakloněná, bude v Rakousku legální manželství pro páry stejného pohlaví, a to za pomoci Ústavního soudu.

Registrované partnerství pro páry stejného pohlaví je v Rakousku legální od roku 2010, což je devítileté zpoždění oproti Německu a čtyřleté zpoždění oproti Česku. Katoličtí Rakušané jsou kulturně i sociálně mnohem konzervativnější než protestantští Němci a ateističtí Češi.

Obsahově přiznává gay a lesbickým párům určitá práva a povinnosti vyplývající z manželství. V roce 2013 bylo po rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v kauze X a ostatní proti Rakousku rozšířeno o možnost přiosvojení dítěte druhého z partnerů podobně jako v případě české novely zákona o registrovaném partnerství, kterou se nepodařilo prosadit za Sobotkovy vlády.

Ačkoli je Rakousko co se týče akceptace LGBT komunity přeci jenom trochu víc homofobní, zejména mimo Vídeň a jiná větší města, má velmi revoluční Ústavní soud, kterému na rozdíl od zákonodárců nečiní problém vydávat průlomová rozhodnutí ve prospěch LGBT komunity.

Prvním takovým rozhodnutím bylo, že zakazovat registrovaným partnerům společné osvojení dětí je neústavní. Od 1. ledna 2016 tak mohou registrovaní gayové a rakouské lesby společně osvojit dítě. Nejedná se na rozdíl od Česka o pouhé osvojení dítěte jedním z registrovaných partnerů, nýbrž rovnou oběma. Adoptované děti mají pak v rodném listě dva otce nebo dvě matky, kteří k nim mají rodičovská práva a povinnosti.

Letos v prosinci vydal další revoluční rozhodnutí, podle něhož je neústavní definice manželství jako svazku muže a ženy. Příslušný zákon by měl začít platit od 1. ledna 2019. 

„Na celém případě je paradoxní jedna věc, kterou jsem jako gay aktivista dopředu předvídal. Podobně jako, když se před lety legalizovalo manželství pro páry stejného pohlaví ve Francii a ve Spojeném království téměř v identickou dobu, tak i zde postupují dvě kulturně i sociálně blízké země Německo a Rakousko společně. Zatímco ve Spojeném království prošlo manželství naprosto v klidu, ve Francii probíhaly bouřlivé demonstrace. Zatímco v Německu prošlo manželství na poslední chvíli, a to až poté co spolková kancléřka ustoupila a umožnila svým poslancům hlasovat podle svědomí, tedy legislativním procesem, tak v Rakousku musel zasáhnout Ústavní soud jako negativní zákonodárce, protože jinak by takový zákon neprošel. Stejně jako v Německu, tak i v Rakousku, v předešlých volebních období bránila legalizaci stejnopohlavního manželství koaliční smlouva, která bránila vstřícnějším vládním stranám vycházet vstříc lidským právům LGBT+.“ (Jan Fiala, gay aktivista)

V České republice momentálně probíhá kampaň za legalizaci manželství pro páry stejného pohlaví „Jsme fér“. Poté, co se šéfovi vítězné strany ANO Andreji Babišovi podaří sestavit vládu, bude zahájen proces politické spolupráce, a to napříč celým politickým spektrem, zejména s ministryní obrany Karlou Šlechtovou, poslankyní Radkou Maxovou, která za snahu o prosazení novely zákona o registrovaném partnerství obdržela cenu bePROUD, na příslušné legislativě. Dalším spojencem jsou pak Piráti a další strany, vyjma SPD.

„Jsme fér“ se podařilo momentálně nasbírat 10 000 podpisů. Jako cíl si klade získat do 1. května 2018 minimálně 50 000 podpisů. I vy tomu můžete pomoci! Vytiskněte si příslušný podpisový arch, podepište ho, nechte ho podepsat svými rodiči, prarodiči, příbuznými a jinými blízkými lidmi, a zašlete ho na příslušnou adresu.

„Rakousko je nám, Čechům, právní kulturou ještě blíže než Německo. Nezapomínejme, že jsme byli 400 let v jednom státním celku. Manželství tam je dalším krokem k manželství u nás. Je to v našich rukou!" (Jan Fiala)

Jan Fiala (PROUD, Charlie)

Zdroj: https://www.vfgh.gv.at/medien/Ehe_fuer_gleichgeschlechtliche_Paare.de.php

nike fashion
FaLang translation system by Faboba