PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

30. listopadu 2017 potvrdil řecký Nejvyšší soud neplatnost sňatku dvou mužů uzavřeného na základě nerestriktivní definice manželství před téměř deseti lety. Themis Katsagiannis a Dimitris Tsambrounis uzavřeli v červnu 2008 manželství na ostrově Tilos.

nike fashion

Řecko sice gay a lesbické manželství oficiálně nezlegalizovalo, ale v zákoně z roku 1982 o občanských sňatcích nebyl zmíněn žádný přímý zákaz manželství párů stejného pohlaví. Starostové se však drželi tradičního pojetí manželství a homosexuální páry neoddávali. Teprve až v červnu 2008 vyhověl starosta ostrova Tilos žádosti gay páru o uzavření sňatku.

Manželství obou mužů bylo následně anulováno, což vyvolalo bouřlivé reakce z řad zdejší LGBT komunity. Pár se proti rozhodnutí odvolal, přičemž soudy všech instancí potvrzovaly legitimitu postupu řeckých úřadů. V závěrečné zprávě vždy uváděly, že zákony musí respektovat morální a kulturní hodnoty řeckého státu, v němž není pro manželství párů stejného pohlaví dostatečná podpora.

Odvolací soud na Rhodu nicméně uznal, že se na tradiční pojetí manželství jako svazku muže a ženy nelze odvolávat, pokud tak není výslovně uvedeno v zákoně, a že by daný pár měl mít právo na odškodnění.

Po rozhodnutí Nejvyššího soudu o neplatnosti manželství tak žalobci vyčerpali všechny opravné prostředky v Řecku, a tudíž bude jejich případ postoupen Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Dalším podobným případem se zabývají soudní orgány EU. Jedná se o gay pár (Belgičan a Američan), který uzavřel sňatek v Belgii, a který se momentálně chystá usadit v Rumunsku. Rumunsko však nechce uznat manželství dvou mužů s odvoláním se na jeho právní řád, který takové manželství neuznává. Patří mezi zbývajících šest členských zemí EU, které nedávají stejnopohlavním svazkům žádný právní status: Bulharsko, Rumunsko, Slovensko, Polsko, Litva a Lotyšsko. EU řeší, zda by neměly členské státy si navzájem mezi sebou uznávat stejnopohlavní manželství a registrované partnerství, aby nebyl porušován princip volného pohybu osob.

V Řecku smějí homosexuální páry uzavřít registrované partnerství od prosince 2015. Zákon jim nicméně neumožňuje společnou adopci dětí, adopci dítěte partnera, ani přístup k umělému oplodnění.

Přijetí zákona pomohla Tsiprasova vláda Koalice radikální levice, která zároveň také sjednotila legální věk způsobilosti k pohlavnímu styku, a která přijala striktní zákonná opatření proti LGBT+ diskriminaci, zločinům a projevům nenávisti. Jistou roli hrálo i rozhodnutí Štrasburku v kauze Valiantos proti Řecku, že umožňovat uzavřít registrované partnerství pouze heterosexuálním párům je v rozporu s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod.

Jan Fiala (PROUD, Charlie)

Zdroje: http://www.pinknews.co.uk/2017/12/01/gay-couples-marriage-declared-void-by-greek-supreme-court/

FaLang translation system by Faboba