PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Češi a Češky mohou ode dneška vybírat počiny, které vloni nejvíc ovlivnily tuzemskou gay, lesbickou, bisexuální a transgender komunitu. Projekty, události nebo i zásadní veřejná prohlášení tak zařadí do nominací na ocenění bePROUD, které budou letos poprvé udělovat občanské sdružení PROUD a portál Colourplanet. Ceny předají pořadatelé 16. května v předvečer Mezinárodního dne boje proti homofobii a transfobii v pražském Palace Illusion.

Nike 844874-103 Nike Air Max Modern Essential Mænd Sko - 844874-103

Cena bePROUD navazuje na dosavadní Ceny Colourplanet, které před čtyřmi lety založil Janis Sidovský. "Za čtyři roky se potvrdilo, že oceňovat osobnosti a projekty, které pomáhají LGBT komunitě v Česku, má velký význam. Stávají se inspirací pro další skupiny. A jsem rád, že se teď ve spolupráci s Proudem podaří toto ocenění posunout dál," uvedl Sidovský. Jeho portál Colourplanet předá na slavnostním vyhlášení cenu osobnosti, která se zasadila o práva LGBT komunity. Občanské sdružení PROUD pak bude vybírat vítěze z nominovaných počinů roku. Hlasování začalo dnes a skončí 10. dubna. Nominace je možné navrhovat zde.

Pětici nominovaných zveřejní pořadatelé začátkem května. Jednatel občanského sdružení PROUD Aleš Rumpel očekává, že by se mohlo sejít zhruba dvacet námětů na nominace. "Ač se to možná na první pohled nezdá, projektů, které se věnují LGBT problematice, není v Česku úplně málo. A právě minulý rok byl v mnoha ohledech přelomový," míní. Jednotlivé akce ale nechtěl kvůli regulérnosti veřejného nominování zmiňovat.

Česko podle odborníků učinilo v posledních letech v přijímání LGBT komunity velký posun. „Stále jsou ale oblasti, ve kterých pozorujeme nedostatky. Týká se to například adopcí dětí nebo diskriminace v zaměstnání,“ uvedla Martina Štěpánková z legislativní skupiny PROUD, o. s. Podle ní je ale zároveň zřejmé, že se čeští gayové a lesby stále více emancipují. Tuto skutečnost má zdůrazňovat také název BE PROUD, který se dá z angličtiny přeložit jako "Buď hrdý!".

Ceny Colourplanet v minulých letech získali Jiří Hromada, Marcela Šulcová, Ivo Procházka, Aleš Rumpel, benefiční projekt Art for Life a Jihočeská Lambda.

Pravidla ocenění bePROUD 2012

1) V rámci ocenění bePROUD budou uděleny a) cena PROUD, o.s. za Počin roku, b) cena portálu Colourplanet pro osobnost, která se zasloužila o práva LGBT komunity v Česku.

2) Počin roku 2011 vybere výkonná rada PROUD, o. s. z nominací, které v období 27. března až 10. dubna 2012 navrhne veřejnost prostředníctvím formuláře zde.

3) Možnost získat cenu bePROUD je otevřena všem počinům, které za uplynulý kalendářní rok 2011 pozitivně zviditelnily LGBT (lesbická, gay, bisexuální či transgender) témata.

4) Návrhy zaslané po termínu nemusí vzít porota v úvahu.

5) Výkonná rada určí na základě veřejných nominací pět úzce nominovaných počinů, a to do 15. dubna 2012. Užší nominace budou této pětici oznámeny do 20. dubna 2012 a zveřejněny 2. května 2012.

6) Nominovaný/nominovaná má právo nominaci odmítnout. Výkonná rada PROUD, o.s. v takové situaci rozhodne o jeho případném nahrazení.

7) Laureáta Ceny portálu Colourplanet zvolí kolegium Colourplanet.

8) Ceny budou předány 16. května 2012, v předvečer Mezinárodního dne boje proti homofobii a transfobii.

alt

FaLang translation system by Faboba