PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Minulý víkend proběhl v indickém hlavním městě Dillí v pořadí již 10. ročník festivalu hrdosti sexuálních menšin nesoucí se v duchu nových nadějí na zlepšení postavení tamní LGBT+ komunity.

NIKE AIR MAX

K tomu by mohlo značnou mírou přispět srpnové rozhodnutí Nejvyššího soudu, které se vyslovilo pro ochranu soukromí jednotlivců,  a to i těch jinak než heterosexuálně orientovaných. Tento rozsudek by teoreticky mohl v budoucnu vést ke zrušení dotčené sekce 377 proti sodomii. Jedná se o dědictví Britské Indie, kdy se přijímaly zákony Britského impéria, které zůstaly zachovány i po získání nezávislosti v roce 1947.

O zrušení koloniálních zákonů proti sodomii se pokusil v roce 2009 Vrchní soud v Dillí. Jeho rozhodnutí však 11. prosince 2013 definitivně zrušil Nejvyšší soud kvůli nepříslušnosti.

Pochodujeme proti represím a jakýmkoli formám diskriminace hidžer, kothis, transžen, transmužů, leseb, gayů, intersexuálů a jinak sexuálně odlišným skupin, a to jak v soukromé, tak i veřejné sféře,“ uvedli pořadatelé pochodu gay pride v Dillí.

Přestože je v Indii homosexuální styk oficiálně trestný, jsou zde široce uznávána práva Hidžer, což je místní skupina transgender žen. Jejich právy se jako první začal zabývat stát Tamilnádu. Od roku 2015 platí v Indii rozsáhlá legislativa hájící zájmy transgender komunit, včetně jejich práva na 2 % zastoupení ve vládě atd.

Paradoxně represivní politiku vůči homosexualitě, ale naopak zase vstřícnější postoj k transgender má kromě Indie také sousední Pákistán, a dokonce i Írán, kde je homosexuální styk trestán smrtí.

 

Jan Fiala (Charlie, PROUD)

Zdroje:
http://www.pinknews.co.uk/2017/11/18/renewed-hope-that-indias-colonial-anti-gay-law-might-be-finally-overturned/
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/india/10509952/Indias-top-court-upholds-law-criminalising-gay-sex.html

FaLang translation system by Faboba