PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

rodina

 Novela zákona o registrovaném partnerství leží v poslanecké sněmovně již od září 2014. PROUD se pokusil v průběhu těchto měsíců několikrát přesvědčit poslance, aby zákon již dále neodkládali a začali se  jím zabývat. Spolu s hlavní předkladatelkou zákona Radkou Maxovou (ANO) jsme se v minulosti pokusili zařadit novelu jako pevný bod programu schůze, to znamená, že by ji zákonodárci již nemohli dále  odsunout. Po neúspěšném pokusu na organizačním výboru a grémiu poslanecké sněmovny dnes – tedy 19. května 2015 –nebyl návrh odsouhlasen ani na plénu poslanecké sněmovny. Pro tento krok hlasovalo  prakticky celé hnutí ANO a většina poslanců KSČM a Úsvitu. Proti se naopak postavili KDU-ČSL, ODS a TOP09. Největším překvapením je negativní stanovisko klubu ČSSD, kdy pro zařazení nehlasoval  kromě jedné poslankyně žádný člen sociální demokracie.

 Hlasování jednotlivých poslanců najdete zde.

 „Je to pro nás další zklamání v řadě, měsíc za měsícem se ukazuje, že značná část českých poslanců nepovažuje život stejnopohlavních rodin za důležitý. Nerozumíme zejména postoji ČSSD, která by měla  ze své podstaty sociálnědemokratické strany práva LGBT komunity jednoznačně podporovat, dnes se však ukázal pravý opak“ uvedl vedoucí naší lobbyingové skupiny Jan Kozubík.

 V blízké budoucnosti se tak pravděpodobně nedá v poslanecké sněmovně očekávat vývoj pozitivním směrem. O to více se naše naděje nyní obrací k Ústavnímu soudu.

 

Nike
FaLang translation system by Faboba