PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

V lednu jsme se potkali s nizozemskou spisovatelkou, paní Francine Oomenovou.  Jde o autorku dětských knížek, výtvarnici a grafickou designérku. Studovala na Akademii průmyslového designu v Eindhovenu. Zajímavostí je, že se původně věnovala tvorbě knížek pro děti od 0 do 3 let – textilních i kartonových. Její první autorskou knížkou ze série pro děti předškolního věku je příběh o holčičce Saartje a klukovi Tommiem, který vydala v roce 1990

Air Jordan 1 Retro High OG "Obsidian" Sail/Obsidian-University Blue For Sale

Je matkou tří děti, a jak dorůstaly, psala knihy pro starší věkové kategorie, až po knihy pro mládež. Nejpopulárnější je série Jak přežít... (Hoe overleef ik...), kde v příbězích dospívající dívky Rósy zpracovává mj. i vlastní zkušenosti dítěte rozvedených rodičů. Za různé díly této série získala Francine devětkrát Cenu nizozemské dětské poroty. O tom, jak je populární, svědčí fakt, že se z  Hoe overleef ik... stala obchodní značka: vyrábějí se školní potřeby, trička apod. Od roku 2008 vydává autorka časopis s tímto názvem a zřídila webové stránky. Některé díly série byly zfilmovány, zdramatizovány či převedeny do podoby muzikálu. Jinou populární edici tvoří příběhy Leny Notýskové (Lena Lijstje). V roce 2008 vydala Oomenová sbírku veršů pro dospělé s názvem Gek van liefde (Šílet láskou). Některé knížky si sama ilustruje.  Hlavní postavou knížek, které v ČR vydává Mladá fronta, je dívka Lena Notýsková.  Její příběhy si můžete přečíst v knize  „Lena Notýsková“ a v pokračování s názvem „Tajemství Leny Notýskové“.

My jsme Francine vyzpovídali. Před několika lety se otevřeně vyoutovala a dnes žije se svojí partnerkou. Ptali jsme se na to, jak tuto informaci předala svým dětem a co si myslí o homofobii na školách. Rozhovor s ní již brzy zveřejníme na našich stránkách.

FaLang translation system by Faboba