PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Gratulujeme nově zvolené senátorce Ivaně Cabrnochové, která v doplňovacích volbách na Praze 10 kandidovala za Stranu zelených s podporou ČSSD a porazila svoji soupeřku. Již brzy zveřejníme anketu mezi kandidáty do regulérních voleb do senátu, které se uskuteční 10.-11. října. Kandidáti odpovídali na otázky tykající se osvojení dítěte partnera a adopcí obecně. Zde jsou zatím odpovědi senátorky Ivany Cabrnochové. Doufáme, že i většina nově zvolených senátorů v říjnových volbách bude stejně otevřená těmto tématům jako ona.

NIKE SB

Podpořil(a) či nepodpořil(a) byste v případě svého zvolení novelu Zákona o registrovaném partnerství umožňující osvojení dítěte nebiologickým rodičem v rámci registrovaného páru?

Ano, podpořím změnu Zákona o registrovaném partnerství umožňující osvojení dítěte nebiologickým rodičem v rámci registrovaného páru. Domnívám se, že zákonodárce by neměl dogmaticky zavírat oči před realitou a měl by v této oblasti vždy jednat v zájmu dítěte. Dítě a dospívající potřebují pro svůj zdravý vývoj harmonické prostředí a inspirativní vzory. A takové najdou pouze ve stabilní rodině - stabilní po citové i po právní stránce. Žiji v heterosexuálním svazku, mám tři děti a nedovedu si představit, že by v případě mé dlouhodobé nemoci nebo úmrtí můj partner neměl žádná práva k dětem, které společně vychováváme a které jsou na naší blízkost zvyklé. Stejně nesprávné je to i v případě registrovaných partnerství. Proto je mi sympatická navrhovaná novela, která tuto otázku řeší.

Podpořil(a) byste změnu legislativy, která by přinesla možnost plné adopce dětí registrovanými páry?

Ano, podpořím změnu legislativy, která by přinesla možnost plné adopce dětí registrovanými stejnopohlavními páry. Základní podmínkou adopce je, aby osvojení bylo dítěti ku prospěchu. Kdo někdy procházel adopčním procesem, ví, že je velmi komplexní. Pokud se během něj zjistí, že potenciální osvojitelé jsou vyzrálými osobnostmi, které dokáží být dětem vzorem a zvládnou jim zajistit harmonické prostředí pro vývoj, pak není důvod je odmítat jen kvůli sexuální orientaci. Cílem je přece dát dítěti láskyplné prostředí, kde na základě životních postojů a vzorů (adoptivních) rodičů budou děti hledat vlastní poměr ke světu a způsob komunikace s okolím. Něco takového nemůže ústavní péče o dítě nikdy nahradit.

FaLang translation system by Faboba