PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

11.června schválil dánský parlament zákon, který odstranil překážky pro právní uznání změny pohlaví. Dánsko je nyní první zemí v Evropě, kde není potřeba diagnóza "porucha identity pohlaví" nebo jiný psychologický posudek k tomu, aby bylo osobě právně přiznáno její preferované pohlaví.

Boots

Zároveň byly odstraněny požadavky na lékařský zásah, povinný chirurgický zákrok a povinnou sterilizaci. Nový postup pro získání preferovaného genderu vstupuje v platnost 1. září 2014 a nechává volbu pohlaví čistě na osobním rozhodnutí každého jedince bez jakýchkoli podmínek stanovených státem. Stačí pouze zaslat žádost o právní změnu pohlaví na úřad tomu určený a po šesti měsících žadatel pouze musí svou žádost potvrdit.

Gabi Calleja z výkonné rady ILGA-Europe k tomu říká: "Stejně jako v roce 1989, kdy se Dánsko stalo první zemí na světě, která zavedla stejnopohlavní partnerství, dnes je opět pionýrem dalších významných změn v Evropě. Místo toho, aby o těle a životě občana rozhodoval stát, parlament rozhodl, že tato práva náleží jedinci.

Celý článek zde.

zdroj: ILGA Europe

FaLang translation system by Faboba