PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

Rok 2014 přinesl několik pozitivních změn souvisejících s registrovaným partnerstvím. Nově mohou partneři uzavřít registrované partnerství na libovolné matrice, není tedy nutné uzavírat registraci v místě trvalého bydliště jako dosud. Prakticky možné to bylo i dříve, jen pro to partneři museli mít závažné důvody. K dispozici je nový dotazník a protokol k registrovanému partnerství na základě novelizace zákona o matrikách, jménu a příjmení. V zákoně o partnerství pak novela ruší ustanovení týkající se registrace a doplňuje je právě do zákona o matrikách, aby došlo k sjednocení.

Nike Air Jordan Retro 1 Red Black White - Buy Air Jordan 1 Retro (white / black / varsity red), Price: $60.85 - Air Jordan Shoes

Co se týká práva na den dovolené pro účely svatby, pro registrované partnery to tak úplně neplatí. U náhradního volna záleží na právní úpravě zákoníku práce, zda jsou partneři dáni na roveň manželů. Ministerstvo vnitra v nové právní úpravě o státním občanství (také začala platit od 1. ledna) rozdíl mezi partnery a manžely rozdíl nedělá.

Nově se ve formulářích Czech POINT objeví kolonka pro změnu příjmení i pro registrované páry. Formulář v Czech POINTu takovou kolonku neměl – partneři po uzavření partnerství dosud nemají možnost změnit jméno automaticky jako v případě manželství, ale mohou o ni ve správním řízení požádat. Ministerstvo vnitra připravilo dodatek a nově se ve formuláři tato možnost pro registrované partnery stejně jako pro manžele bude. Podle sdělení vedoucího oddělení tiskového mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky se toto začne testovat od února.

Příjemná je i možnost daňových zvýhodnění. Od 1. 1. 2014 se manželem (manželkou) pro účely daní z příjmů rozumí také partner podle zákona upravujícího registrované partnerství. A to jak pro uplatnění slevy na dani podle zákona o dani z příjmu (ZDP) na manžela - tedy nově slevy na dani na partnera/ku žijící s poplatníkem/poplatnicí ve společně hospodařící domácnosti, tak pro uplatnění daňového zvýhodnění podle  ZDP na dítě druhého z manželů – nově tedy bude možné uplatnit i daňové zvýhodnění na dítě druhého z partnerů.

 

FaLang translation system by Faboba