PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

V rezidenci norské velvyslankyně v Praze byly předány ceny bePROUD za rok 2017. Za otevřenost v médiích o svém vztahu s mužem byl oceněn herec Jan Cina. Počinem roku se stala studie “Sešívané rodiny” o vyrůstání teenagerů s lesbickými a gay rodiči. Undergroundová fotografka Libuše Jarcovjáková si odnesla ocenění za celoživotní přínos.

adidas Yeezy 350

Ceny bePROUD jsou udělovány od roku 2012 a navazují na tradici Cen Colour Planet (od 2008) organizovaných Janisem Sidovským. Jsou nejstaršími a nejprestižnějšími cenami, jež oceňují osobnosti a počiny, které zviditelňují a zlepšují situaci LGBT osob v České republice.

Tradičně byly ceny udělovány na den IDAHO - Mezinárodní den proti homofobii, transfobii a bifobii (17. května). Ty letošní byly předány ve čtvrtek 14. června 2018 v předvečer Pride Business Fóra.

Předsednictvo organizujícího spolku Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) vybralo z veřejných návrhů užší pětici nominovaných a následně vítěze ceny za počin roku 2017. Tím se stala studie “Sešívané rodiny” o dospívání s rodiči stejného pohlaví Magdaleny Skřivánkové a Petry Kutálkové. Pro vítězky to byla již třetí nominace. “Doufám, že naše děti budou žít v době, kdy vytvoření takové studie nebude.“

bePROUD17 pocin roku

Nominovány dále byly podpůrné skupiny pro rodiče a trans děti organizace Trans*parent, otevření komunitního prostoruPatra” v Praze spolkem Mezipatra, zahájení kampaně za rovné manželství Jsme fér koalicí pěti nevládních organizací a vydání dětských knih “Tango – skutečný příběh jedné tučňáčí rodiny” a “Zebra pod postelí” vydavatelstvím LePress.

Každoročně se také uděluje Mediální cena bePROUD osobám, které v příslušném roce významně přispěly ke zviditelnění LGBT osob a témat, a to především mimo komunitu. V minulosti to byl třeba herec Igor Chmela za ztvárnění gay policisty v televizním seriálu, novinářka Ivana Karásková za sérii článků o homoparentálních rodinách, nebo producenti seriálu “Až po uši” (HBO, režie: J. Hřebejk) o rozmanitých partnerských vztazích a peripetiích. Letos cenu získal Jan Cina za otevřenost o svém dlouholetém vztahu s partnerem Petrem Vančurou v mnoha článcích a rozhovorech v médiích. Řekl, že si myslí, že by cenu dostávat neměl, protože jen normálně mluvil o svém životě. Bude ale podporovat kampaň za manželství pro všechny Jsme fér! “Doufám, že budu moct mít svatbu. Brzo!“ Neuspěli herec představení “Cock” Daniel Krejčík a dokumentaristka Jana Počtová.

bePROUD17 Cina

Letos slavnostní vyhlášení hostila velvyslankyně Norského království, její excelence paní Siri Ellen Sletner, která se na předávání vrátila z akce na Sněžce, kde bylo zakončeno uplynulé období financování projektů Norskými fondy, které podporují aktivity z oblasti vzdělávání, ochrany přírody a lidských práv. “Nejsme tam, kde bychom měli být,” řekla paní velvyslankyně, “proto jsou takovéto události důležité. Je třeba oceňovat aktivity a osoby usilující o zlepšování lidských práv i LGBT práv konkrétně.“

Cenou bePROUD 2017 za celoživotní přínos se letos kolegium této ceny rozhodlo ocenit osobu z oblasti umění, ženu, která se ve svých fotografiích ze 70. a 80. let 20. století nebála zobrazovat lesbické vztahy a sexualitu, noční život v šeru ulic a rozmanitých podniků, nebo v 80. a 90. letech dokumentovala první organizování lesbických a gay spolků u nás. Libuše Jarcovjáková (*1952) se dlouhodobě ve své syrové fotografické tvorbě věnuje zachycování života menšin (nejen) v Česku. I přesto, že ocenění je udělováno za celoživotní přínos, dosah tvorby této fotografky a pedagožky je aktuální – v roce 2017 jí vyšla kniha Černé roky a letos byla oceněna coby “Osobnost české fotografie”.

bePROUD17 Jarcovjakova

Letošní firemní ceny bePROUD byly uděleny ve spolupráci s Pride Business Forum pod názvem „LGBT Friendly Employer“ a to ve třech kategoriích. Hlavní cenu získal Vodafone, speciální ceny Accenture a ExxonMobil. Více na Společnost Vodafone získala ocenění LGBT Friendly Employer.

Ceny bePROUD jsou udíleny jednou ročně a jsou organizovány Platformou pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu z. s., která usiluje o stejná právní a sociální uznání pro všechny osoby bez ohledu na jejich sexuální orientaci, pohlaví či genderovou identitu.

 

FaLang translation system by Faboba