PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

PROUD - Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu

platforma pro
rovnoprávnost,
uznání a diverzitu

logo
  • Logo ILGA Europe
  • Logo Open Society Foundations
  • Logo Velvyslanectví USA v Praze
  • Logo LUSH Fresh Handmade Cosmetics

V České republice je možné osvojit dítě buď jako jednotlivec, společně jako pár, nebo tzv. „přiosvojením“ (manžel osvojí dítě své manželky nebo manželka dítě svého manžela).  Společné osvojení a přiosvojení je umožněno pouze manželům; registrovaným partnerům je stále zakázáno. Jako jednotlivec může dítě osvojit kdokoli, bez ohledu na sexuální orientaci.  Inkriminovaný § 13 odst. 2 zákona o registrovaném partnerství ale tuto možnost odnímal gayům a lesbám, jakmile vstoupili do registrovaného partnerství. „Tento paragraf vůbec nedával smysl, jako individuální lesba či gay jste si mohli adoptovat dítě. Pokud jste však vstoupili do právně uznaného svazku a deklarovali tak touhu žít ve stabilním a dlouhodobém vztahu, stát vám individuální adopci zakázal,“ uvádí Jan Kozubík z platformy PROUD, zabývající se právy gayů a leseb v České republice.

Dnes zrušené ustanovení lze označit nejen za diskriminační, ale také zcela jistě za přežité. Společenská podpora pro práva LGBT osob od devadesátých let narostla o desítky procent. V Čechách i ve svobodném světě žijí a vyrůstají desítky tisíc dětí v rodinách s dvěma matkami nebo dvěma otci.

Odborníci se shodují, že pro dítě je zásadní láska a péče a sexuální orientace rodičů nemá na dítě žádný negativní vliv. „Dítě pro svůj zdravý vývoj a štěstí potřebuje dostatečně dobré rodiče, kteří ho milují a věnují se mu, správně ho vedou a jsou mu bezpečnou základnou pro život. Takovou rodičovskou péči a výchovu mohou dávat úplně stejně otec a matka jako dvě matky nebo dva otcové,“ říká ředitelka Institutu náhradní rodinné péče Petra Winnette, Ph.D. Vedoucí katedry psychologie Masarykovy univerzity prof. Zbyněk Vybíral k tomu dodává: „Stejnopohlavní pár, ať se nám to líbí nebo ne, může být zdravější, šťastnější a pro dítě přínosnější, než rodičovský pár heteropohlavní. Ale také nemusí. Apriorní zobecnění vyvozená jen na základě pohlaví, pokud je mi známo, psychologie nepotvrdila." Další vyjádření odborníků a odbornic naleznete zde

PROUD, Prague Pride i další organizace zaměřené na LGBT tematiku velmi vítají rozhodnutí Ústavního soudu, který obdobně jako mnohé ústavní či nejvyšší soudy v zahraničí učinil důležitý krok na cestě ke zrovnoprávnění gayů, leseb a bisexuálních lidí v České republice. Zároveň ale upozorňují, že cesta k úplnému uznání práv LGBT osob je zatím ještě dlouhá. „LGBT osoby v České republice nadále zůstávají lidmi druhé kategorie, neboť si nemohou osvojit biologické dítě svého partnera/ky, nemohou uzavírat manželství atd.,“ dodává Kozubík.

Mezi další kroky, které nás v nejbližší době čekají, je právní uznání rodičů vychovávajících se svými partnery děti a prosazení jejich možnosti osvojit si dítě svého partnera/partnerky obdobně jako si může osvojit např. manžel dítě své manželky. Do kampaně na podporu této změny se již zapojily desítky osobností a 9 ministrů české vlády, více viz www.stejnarodina.cz, sekce foto. Vláda ČR by o této novele měla rozhodovat v řádu týdnů.

Zcela symbolicky vyznívá skutečnost, že český Ústavní soud své rozhodnutí vynesl přesně v den výročí stonewallských událostí, které podnítily vznik pochodů hrdosti a LGBT aktivismu.

Celou tiskovou zprávu i s kontakty naleznete v příloze. 

 

 

Přílohy:
Stáhnout tento soubor (PROUD__ustavni_soud_TZ.pdf)PROUD__ustavni_soud_TZ.pdf442 kB
FaLang translation system by Faboba